Speltest: Sparks

Senast uppdaterad: 19/08/2021
9.5

Sammanfattning

Titel
Sparks
Utvecklare
NetEnt
Återbetalningskvot
96.5%
Lägsta insats
€0.02
Högsta insats
€400
Mobil & Surfplatta

Sparks

Mobil & Surfplatta

När NetEnt släpper sitt sjunde spel för året 2015 blir vi vid första anblick lite smått besvikna: det ser ut precis som vilken videoslot som helst. Det är lite orättvist mot NetEnt att man vid varje spelsläpp tror att de ska revolutionera genren, men det är väl ett pris man får betala när man håller så pass hög genomgående kvalité på sina titlar. Efter ett par snurr framgår det däremot att Sparks inte är någon dussin-slot utan faktiskt introducerar en riktigt häftig funktion som gör grundspelet väldigt actionspäckat. Med en slags expanderande wild som kan klona intilliggande symboler gör det plötsligt inget att det inte finns någon flashig bonusrunda eller annan utfyllnad. NetEnt lyckas än en gång skapa ett spel som känns extremt fräscht och avancerat utan att vara svårförståeligt, och precis som sig bör fungerar det även perfekt på mobila enheter och surfplattor.

Speltips

Så spelar du Sparks

Sparks videoslot har en välbekant struktur: fem hjul varav tre symboler är synliga och i olika kombinationer utgör spelets 20 fasta vinstlinjer. Själva temat är lite svårdefinierbart men en vild chansning är att vi blivit kraftigt förminskade och befinner oss i en soppa av färgglada elektronsvärmar. Ljudet är väldigt neutralt och man får nästan anstränga sig för att höra det. Inget negativt med det, det är nog få därute som spelar videoslots för ljudets skull även om det är en bra stämningshöjare ibland.

Det första som händer i Sparks är att du får välja om du vill spela från ett (1) eller två (2) håll. Alltså försöka få tre eller fler likadana symboler i rad med början från vänster till höger, eller även från höger till vänster. Vi var lite konfunderade vad meningen med det här egentligen var då både vinstlinjerna och insatserna är desamma oavsett vad man väljer. Det visar sig efter lite efterforskningar att det är utbetalningsplanen som förändras. Vid spel från två håll betalar de olika symbolerna bara hälften så mycket, men du har som sagt dubbelt så många möjligheter till vinst. Vilket läge som är mest fördelaktigt är marginellt. Om du spelar en väg har du en teoretisk återbetalningskvot på 96,56% och för två vägar är samma siffra 96,54%. Det ska med andra ord inte spela någon större skillnad vad du väljer och du kan helt enkelt se vad du tycker känns trevligast. Längst ner till höger ändrar du enkelt läge.

Gnistrande symboler

Sparks betyder som sagt gnistor och det är ett passande namn då symbolerna ser ut som en svärm av gnistor i olika färger. Du kan se vinsttabellen bland bilderna ovan. Den mest betalande gnistan är den röda och sedan i fallande värde-ordning kommer orange, grön, rosa, och blå. Dessa följs av A, K, Q, J, och 10. Utöver dessa tio grundsymboler finns det två olika wilds; en enkel helt vanlig som fungerar som en joker och en expanderande klonande joker ("Expanding Cloning Wild") som du kan läsa mer om i nästa avsnitt.

Sparks Expanding Cloning Wild

På hjul två och fyra kan ett rött "W" stanna. När detta händer så kan tre saker hända, antingen expanderar wild-symbolen uppåt, neråt, eller åt båda hållen. Det här sker på ren slump. Men det slutar inte här. Efter att wilden har expanderat klart händer något riktigt trevligt: de symboler till vänster om wildsymbolen klonas till hjulet direkt till höger. Det här betyder i praktiken att du är garanterad vinst så fort du får en expanderande wild på hjul två. Men det går som sagt att få en expanderande wild även på hjul fyra. Om du är så lycklig att du får wilds på båda kommer kloningssekvensen starta från hjulet längst till vänster, kopieras till mittenhjulet och sedan därifrån kopieras till hjulet längst till höger. Det här betyder alltså att du kommer ha stora möjligheter att få fem i rad på flera rader. Riktigt kul funktion som bär hela spelet och gör det riktigt roligt.

Möt vår speltestare

Pernilla Hansson

Pernilla har några år på nacken av att spela och recensera hundratals slots av en mängd olika spelutvecklare. Hon har ett kritiskt öga och godkänner endast de bästa bland de bästa. Håller ett spel inte måttet åker kängan direkt fram i recensionen och du kommer då få tips på ett av hennes absoluta favoritslots att spela istället.

Rise of Olympus
Rise of Olympus
9.4

Rise of Olympus är en av de senaste speltitlarna från den småländska spelutvecklaren Play'...

Feng Shui Kitties
Feng Shui Kitties
8.9

Feng Shui är en kinesisk lära som handlar om hur människa och natur samexisterar. I väst ä...

The Golden Owl of Athena
The Golden Owl of Athena
8.2

Om du är fascinerad av grekisk mytologi och vill kombinera det med ditt spelintresse så är...

Foxin Wins
Foxin Wins
9.0

Foxin är en räv som också råkar vara miljonär och det är han som spelar huvudrollen i Foxi...

Exotic Cats
Exotic Cats
8.2

Om du är en kattälskare får du inte missa Microgamings nya videoslot Exotic Cats. Här hand...