Intervju med NETENT.

Intervju med NETENT.

2014-08-08
Vi lyckades få en intervju med Henrik på NETENT för att få en bättre inblick i deras värld.

Hur många personer ligger bakom en ny slot och hur lång tid tar det att göra en slot?

Vi på NetEnt ägnar oss, givetvis, till stor del åt nyutveckling av spel.  Oavsett om vi skapar ett nytt
spel för vårt Live Casino produkt, eller om vi utvecklar en ny slot för vår marknadsledande mobila plattform, så har vi en och samma sak i fokus: Vi vill skapa världsledande underhållning för våra spelare.

Då vi har ett brett spektrum av produkter är det väldigt svårt att komma med några detaljerade siffror på hur lång tid det tar, eller hur många som arbetar i ett av våra team. En idé till ett nytt spel kan födas ett år, men inte realiseras förrän nästa år, så när spelet väl når marknaden så har utvecklingen pågått under kanske 18 månaders tid. I andra fall, som med vårt mycket framgångsrika spel Twin Spin, så var grundidén så stark, och utvecklingsteamet så fokuserat på den klara visionen, att spelet kunde slutföras på bara några få månader.

Vad är det roligaste med det att vara utvecklare på NetEnt?

På NetEnt har vi medarbetare ifrån fler än 20 olika länder, vi har 5 utvecklingskontor i hela Europa, och vi släppte 25 nyutvecklade spel på 25 olika språk under 2013, och 2014 är ännu mer spännande, när vi går in på nya marknader som vi knappt vågade drömma om för bara ett år sedan. Varje dag på jobbet träffar man grafiker, och matematiker, ljudutvecklare och språkexperter, entusiastiska testare och hängiven service-personal. Man möts av leenden och engagemang vart man än går, och nya idéer till spel genereras av medarbetare på alla nivåer i företaget. Det går helt enkelt inte att säga vilken enskild sak som är det roligaste med att vara utvecklare på NetEnt. Kliché? Kanske. Men definitivt en verklighet.

Var ifrån hämtar ni inspirationen, när ni utvecklar ett nytt spel?

Ett av våra motton på företaget, ett av våra så kallade ”Core Values”: Passion for Gaming. De flesta som arbetar på NetEnt gillar spel, i flera olika former. Så om vi spelar Sänka Skepp med familjen hemma, så kan inspiration komma därifrån. Spelar någon av oss det senaste bilspelet på vår Playstation 4, eller ett pusselspel på vår iPhone, så kan vi hämta inspiration därifrån.

Inspiration till nya spel kommer ifrån vår omgivning, saker i vårt dagliga liv. En spelidé om cyklar eller tunnelbanetåg kan dyka upp på väg till jobbet, idéer som leder till nya spelfunktioner kan komma ifrån besök på Gröna Lund eller en konsert. Det viktigaste är dock att vi alla är engagerade i att skapa nya idéer. Vi drar inspiration ifrån varandra, alla är med och genererar nya idéer, och när vi sedan möts för att diskutera våra idéer så skapas nya idéer i dessa möten.

Hur många personer är ni på NetEnt?

Om man räknar med våra konsulter är vi cirka 550 anställa just nu. De flesta sitter på vårt huvudkontor i Stockholm, men sen så har vi även kontor på Malta, Kiev, Göteborg och Gibraltar.

Vad döljer sig bakom er framgång som spelleverantör?

Jag tror att det är vår energi och vår passion, tillsammans med nästan två decennier av erfarenhet. NetEnt grundades 1996, vi har varit i branschen väldigt länge, sett till hur ung vår industri är, och vi har en kontinuitet och erfarenhet, som möjliggör snabba beslut. Vi är väldigt duktiga på att generera nya idéer, att tänka brett och nytt, men även en väldigt professionell inställning till skapandet av ett nytt spel. När idén är klar, och utvecklingsteamet startar sitt arbete, så har vi korta kommunikationsvägar, och ger teamen stor frihet att nyskapa utifrån spelidéens ramar. Det här gör att vi skapar glädje och medarbetarengagemang under hela resan, att projektet känns fräscht och intressant för alla inblandade. Jag tror personligen att vi vinner väldigt mycket på det här sättet att arbeta.

Vad är nästa stora spelsläpp ifrån NETENT?

I oktober släpper vi en fräsch uppföljare till vårt väldigt uppskattade "South Park" spel. Det kommande spelet heter "South Park – Reel Chaos". I det här projektet har vi arbetat väldigt tätt med South Park Studios, och skapat ett spel där vi får möta ungarna ifrån staden South Park i en lite annorlunda skepnad.

Vi har här skapat animeringar och ljud som sedan godkänts av South Park Studios, vilket är ett bevis på den höga nivå som våra grafiker, animatörer och ljud designers håller. Att samarbeta med en extern, världskänd studio, med ett så passvälkänt varumärke, och få god feedback ifrån hjärnorna bakom en av världens mest framgångsrika animerade TV-serie, ger oss alla ett rejält självförtroende inför kommande projekt. Vi är väldigt stolta att kunna presentera det här för spelarna nu efter sommaren.

Om man vill arbeta med att utveckla spel på hos Er, hur går man till väga då?

Vi på NetEnt letar oavbrutet nya talanger. Vi vill arbeta med de bästa, mest kreativa och roliga människorna i branschen, och vi söker hela tiden nya stjärnor till våra utvecklingsteam. På vår hemsida finns det en Karriär-sida, där vi dels presenterar ett urval av våra nuvarande medarbetare, och vi har även en ganska lång lista på tjänster som vi vill fylla med nya tillskott under "Vacancies" här:

www.netent.com/career

Då företagsspråket är engelska vill vi ha in ansökningar på engelska, så att vi med enkelhet kan visa upp ansökningar för medarbetare på alla nivåer i företaget. Känner du för att arbeta hos oss, skicka in en ansökan så hoppas jag att vi ses snart!

/Henrik Jonsson, Senior Developer at NetEnt
Kindred köper upp Relax Gaming
Kindred köper upp Relax Gaming
2021-07-09

Spelleverantör Kindred group har gått med på att köpa upp de återstående aktierna i spelbolaget Relax Gaming. Överenskommelsen mellan bolagen har ett uppsk... Läs mer

Play'n Go släpper ny slot i Book of Dead-serien
Play'n Go släpper ny slot i Book of Dead-serien
2021-05-25

Om du är ett stort fan av slots har du troligen inte missat den populära spelserien med Rich Wilde från spelutvecklaren Play’n Go. Med äventyraren Rich Wilde i spetsen, var Book of Dead den första spe

Netent lanserar 2 nya spännande spelautomater
Netent lanserar 2 nya spännande spelautomater
2021-04-21

Om du inte kan få nog av den arga brittiska kocken med rynkig panna och hetsigt humör vid namn Gordon Ramsay - då kan vi med glädje berätta att NetEnt precis lanserat en helt ny slot baserad på temat

Bompers slot från ELK Studios
Bompers slot från ELK Studios
2021-03-03

Den svenska spelstudion ELK Studios presenterar Bompers slot, en spelautomat med unikt utseende och flera bonusspel. Fyll mätaren med Bompers för att få Sticky Wilds och hoppas på Mystery Bomb, Free D

6 nya slots från Yggdrasil under februari månad
6 nya slots från Yggdrasil under februari månad
2021-01-27

Under februari månad 2021 är det dags för hela 6 spännande spelsläpp från Yggdrasil - i vissa fall i samarbete med andra duktiga spelutvecklare! Yggdrasil har nämligen en hel lista av samarbetspartner

Svensk vann 1 miljon på Dead or Alive 2
Svensk vann 1 miljon på Dead or Alive 2
2020-12-17

En av marknadens mest populära online slots, Dead or Alive 2, gav den svenska spelaren en miljon på Dead or Alive 2. Dessutom bjuds det på en annan underhållande slot du kan spela exklusivt, endast un

Rise of Olympus
Rise of Olympus
9.4

Rise of Olympus är en av de senaste speltitlarna från den småländska spelutvecklaren Play'...

Feng Shui Kitties
Feng Shui Kitties
8.9

Feng Shui är en kinesisk lära som handlar om hur människa och natur samexisterar. I väst ä...

The Golden Owl of Athena
The Golden Owl of Athena
8.2

Om du är fascinerad av grekisk mytologi och vill kombinera det med ditt spelintresse så är...

Foxin Wins
Foxin Wins
9.0

Foxin är en räv som också råkar vara miljonär och det är han som spelar huvudrollen i Foxi...

Exotic Cats
Exotic Cats
8.2

Om du är en kattälskare får du inte missa Microgamings nya videoslot Exotic Cats. Här hand...